Jak si usnadnit kojení po porodu císařským řezem

Ve dnech od 1. do 7. srpna každoročně probíhá Světový týden kojení. Protože stále nežijeme ve světě, kde by všechny ženy, které si přejí kojit, dostaly adekvátní podporu, připojujeme se k tématu kojení alespoň tímto článkem. Protože kojení není zadarmo a je dobré o něm alespoň něco málo vědět ještě před porodem.


Proč je důležité ženy po císařském řezu v kojení podpořit?

Císařovny jsou v otázce kojení bohužel stále ohroženější skupinou. Při odchodu z porodnice bylo v roce 2023 plně kojených 66 % dětí narozených plánovanou sekcí a 61 % dětí narozených akutním císařským řezem. U spontánního vaginálního porodu to bylo 79 % (NZIP). 

Po císařském řezu v českých a slovenských porodnicích stále probíhá separace novorozence a matky, někde není podporován bezprostřední bonding a není možnost nepřetržitého kontaktu po porodu. S císařským řezem se také pojí vyšší riziko předčasně narozených dětí či miminek s vrozenými vadami, které po narození mohou potřebovat intenzivní péči a nemohou tedy u svých matek v prvních dnech či týdnech být.

První přisátí miminka či alespoň stimulace bradavek v podobě odsávání kolostra by ideálně mělo proběhnout do 3 hodin po narození miminka

Kojit své dítě si přitom přeje 94 % žen, přesto se 48 % z nich setká v porodnici s podáním dokrmu (v podobě darovaného mateřského mléka či umělé formule). Do šesti měsíců kojí už jen asi 20 % z nich, přestože Světová zdravotnická organizace doporučuje plné kojení do 6 měsíců a následné částečné kojení (s postupným zaváděním stravy) minimálně do 2 let dítěte.

Díky kojení mají miminka narozená císařským řezem možnost navýšit diverzitu svého mikrobiomu a získat tedy lepší imunitu. „Sice se ukazuje, že vzhledem ke způsobu porodu se mikroflóra střeva dítěte na začátku liší, ale tento rozdíl se kojením ztrácí již za prvních 6 měsíců.“ (Dr. Christopher Zahn)

Kojení může také ženu po císařském řezu povzbudit psychicky – dává svému dítěti tu nejlepší možnou výživu, dosycuje si kontakt, který mohl být bezprostředně po porodu císařským řezem přerušen, a získává zpátky své mateřské sebevědomí.

Mýty o kojení po císařském řezu

Císařský řez nemusí znamenat automaticky horší začátek kojení, pokud je matce a dítěti dopřán dostatečný (ideálně skin-to-skin) kontakt v prvních hodinách a dnech po narození. První přisátí by ideálně mělo proběhnout v časovém okně od 1 do 3 hodin po porodu. 

Není obecnou pravdou, že po císařském řezu se mléko tvoří později. V prsou ho máte už od nějakého 16. týdne těhotenství. Na druhou stranu u plánovaného císařského řezu může být nástup laktace mírně opožděný z důvodu absence hormonů, které spouští porodní proces. I z tohoto důvodu je tedy skvělé, pokud může porod začít sám

Stejně tak není pravda, že je vaše mléko slabé, vaše bradavky nevhodné pro kojení a že musíte kojení omezovat na předem určené a ohraničené intervaly. Naprosté většině novorozenců kojení po 3 hodinách nestačí. Právě toto umělé omezování kojení může způsobovat potíže – nedostatek mléka, problémy s přisátím apod.

Praktické tipy, jak si kojení po císařském řezu usnadnit

1. Pomoc partnera*ky

Je skvělé, pokud s vámi může být partner nepřetržitě už v porodnici na oddělení šestinedělí a pomoci vám s péčí o miminko, než se postavíte na nohy. V prvních dnech a týdnech vám může podávat miminko
ke kojení, pomoci vám se naštelovat do správné polohy nebo přinést jídlo či vodu. Partneři vás také mohou skvěle mentálně podpořit, na což je může připravit třeba i dobrý předporodní kurz.

2. Relevantní informace

Stále je nemilou realitou, že ženy
na odděleních šestinedělí dostávají od personálu protichůdné a často i škodlivé rady. Připravte se na kojení včas – ideálně už v těhotenství. Mějte v telefonu číslo na zkušenou laktační poradkyni a raději případné potíže řešte hned. Zkuste mít také reálná očekávání – že kojení může bolet, že může chvíli trvat, než se
s miminkem sladíte a tak dále...

3. Pohodlná kojicí poloha

S ohledem na jizvu na bříšku
vám může být pohodlná –

  • poloha vleže, kdy ležíte s miminkem proti sobě na boku,

  • klasická poloha vsedě, při které oceníte jako podporu kojicí polštář,

  • tzv. fotbalová poloha, kdy miminko leží na vašem předloktí směrem k boku.

Bude skvělé, pokud při kojení bude miminko nahé v kontaktu s vaší holou kůží – skin-to-skin.

4. Kojicí polštář

Není 100% nutností, ale zejména
u prvního miminka může usnadnit manipulaci a nalezení jistoty. Polštář uchrání jizvu před kopajícíma nožičkama. Zejména první týdny mohou být kojicí intervaly dlouhé, polštář vám zajistí pohodlí. Pokud si nejste jistá, jestli polštář využijete, můžete si ho před koupí třeba půjčit od kamarádky a vyzkoušet.

My máme moc rádi kojicí polštáře od české značky MimiConcept, které jsou opravdu hodně vycpané a navržené přímo pro ženy po císařském řezu.

5. Kojicí prádlo a oblečení

Protože budete prso vytahovat často, vyplatí se mít na sobě oblečení, které vám to usnadní. Kojicí košilka znamená pohodlí ve dne – v noci. Venku zase oceníte trička nebo mikiny. Volnější střih podprsenky umožní proudění lymfy.

My doporučujeme české značky Moniel a BabyOnSet – obě nejen, že vyrábí skvělé produkty, ale také podpořily vznik našeho Průvodce péčí po císařském řezu. Moc za to děkujeme.

6. “Pomůcky”, které vám mohou (ale nemusí) nehezky zavařit

  • Dudlík – když už, tak pořiďte ten ortodontický, a ideálně až tehdy, kdy budete s miminkem sladění. Při náznaku potíží je dobré dudlík nějakou dobu nedávat a miminko tak zbytečně nemást.

  • Kloboučky – mohou ve výjimečných případech pomoci, ale neměly by být první volbou, pokud se mimi po 5 minutách pokusů nepřisává. Jejich následné odbourávání bývá náročný proces, je mnohem jednodušší se jim na začátku vyhnout.

7. Pár praktických tipů navíc

  • Pokud se miminko špatně přisává nebo je
u kojení neklidné, můžete zkusit kojení
ve vaně při společné koupeli – samozřejmě až po odeznění poporodních očistků. Stejně tak může fungovat kojení v šátku
či nosítku.

  • Dbejte na dostatečně pestrou výživu 
a pitný režim. Tělo musí mít na kojení energii.

  • Společné spaní a kojicí poloha vleže vás ušetří neustálého zvedání miminka, které není po císařském řezu vzhledem k hojení jizvy úplně vhodné.

  • Pokud víte, že po porodu nebudete moci mít miminko u sebe (riziko předčasného porodu, vrozené vady atd.), můžete už před porodem sbírat kapičky kolostra – mleziva, které budou pro miminko v prvních dnech velmi prospěšné. 

Je kojení zadarmo?

Nesouhlasíme s tím, že kojení je zadarmo. Ani v rovině náročnosti jeho úspěšného zvládnutí ani v té finanční, leda bychom náš čas považovali za bezcenný. Kojení s sebou může přinášet různé výzvy, ale i tak stojí za to ho nevzdat při prvním problému. 

Proč? Na to nám odpověděly přímo naše sledující na Instagramu.

A na konec nesmíme zapomenout zmínit, že i nekojit je v pořádku. Ne všechny máme stejné životní podmínky, zároveň ale všechny máme právo na informované a svobodné rozhodnutí. Pojďme se namísto souzení raději spojit a podpořit. 


Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Next
Next

Příběh Michaely: Tělo dokáže, čemu mysl věří