Tereza Macková: Domácí péče o jizvu je naprosto zásadní

S Terkou se známe už od školky. Po společně strávených letech na základce a gymplu jsem šla studovat marketing, zatímco Terka se vydala cestou fyzioterapie. Osud tomu ale asi chtěl a tak se potkáváme zase – u příležitosti rozhovoru pro Císařovnám. Rozhovoru o porodu, důležitosti fyzioterapie po císařském řezu i o správné péči o jizvu.


Teri, představíš se nám prosím v pár větách? 

Jsem fyzioterapeutka. Tato profese mě opravdu baví a naplňuje. V současnosti ale nemám tolik prostoru pracovat jako fyzioterapeut, protože jsem na rodičovské a čas trávím se svojí dcerou Ninou. 

Kromě ambulantní fyzioterapie se věnuji také skupinovým lekcím, které teď po porodu vedu i kam s sebou malou můžu brát. Ostatní účastníci i účastnice lekcí si mohou vzít své dítě či děti s sebou také. 

Věnuješ se také ženám po císařském řezu? Má péče o ně nějaká specifika?

Během svého působení na ambulanci jsem se setkala s mnoha ženami po císařském řezu. Jako specifikum v péči o ženy po porodu bych ráda zdůraznila péči o jizvu. Žena by již z nemocnice měla být instruovaná o tom, jak se o jizvu starat. Důležité je si také uvědomit, že žena po císařském řezu je po velké břišní operaci. A podle toho k terapii přistupovat.

Byl císařský řez předmětem studia fyzioterapie? Máš pocit, že je mu během studia dán dostatek prostoru?

Myslím si, že během svého studia (Bc. 1. LF UK, Mgr. FTVS UK) jsem získala dostatek vědomostí, které se týkají péče žen po císařském řezu. Měli jsme praxi v porodnici u Apolináře, kde jsme pracovali s maminkami právě první den po císařském řezu. Praxe spočívala ve správném vysvětlení péče o jizvu a nových pohybových návyků – jak vstávat z postele, jakým pohybům se vyvarovat a co je naopak vhodné dělat.

Samozřejmě je velký prostor pro to se v této problematice dál vzdělávat, ale základní péči by měl zvládnout každý fyzioterapeut. 

Jak by podle tebe měla vypadat péče o tělo po císařském řezu?

Pokud ženu čeká plánovaný císařský řez, doporučila bych jí navštívit fyzioterapeuta už před porodem a nechat si vysvětlit, co je pro tělo potřeba udělat po něm. Po císařském řezu by mělo přijít zainstruování fyzioterapeutem nejen v péči o jizvu, ale také v tom, jak vstávat z postele, jak si jizvu podržet při kašli nebo ukázka vhodného cvičení „do postele“.

Před propuštěním z porodnice by měl lékař a případně i fyzioterapeut jizvu zkontrolovat a poradit, jak pokračovat v péči o jizvu po vyndání stehů. Na kontrole po šestinedělí si žena může od gynekologa vyžádat FT poukaz (žádanku) na fyzioterapii.

V rámci ambulantní fyzioterapie se pak řeší uvolnění jizvy, nácvik správného dechového stereotypu nebo postupná aktivaci svalů. A samozřejmě individuální potřeby ženy.

Mělo by být ošetření fyzioterapeutem součástí péče v porodnicích?

Ano, mělo. V některých porodnicích to bylo za dob mého studia běžné. 

Jak vysvětlit ženě, která s fyzioterapií nemá zkušenost, že se investice do tohoto typu péče po porodu vyplatí?

Vysvětlila bych jí, že císař je velká břišní operace, u které se poruší kůže, podkoží, svaly i děloha a je potřeba tělo opečovat, aby se předešlo bolestivosti jizvy, srůstům v břišní dutině, problémům s dalším otěhotněním či potížím s navrácením menstruace.

Dále je také potřeba „probudit“ svaly, aby se začaly správně aktivovat. Tím se předejde bolesti zad, upraví se diastáza a zlepší se případná inkontinence.

Tereza se kromě ambulantní fyzioterapie věnuje také vedení lekcí pro ženy po porodu za přítomnosti dětí

Má smysl řešit fyzioterapii i v těhotenství?

Určitě. V těhotenství se tělo velmi mění a ženy mohou pociťovat bolesti beder, kyčlí nebo v oblasti žaludku. Pod vedením fyzioterapeuta lze ty změny zkorigovat tak, že žena bude mít obtíže minimální a bude vědět, jak si sama může pomoci. Pokud se bude cítit dobře a v kondici, i porod může proběhnout více hladce.

Co ženy po císařském řezu nejvíc trápí?

Často se setkávám, že ženy trápí nezvhledny „val“ nad jizvou. Dále řeší bolest a nevzhlednost jizvy.

Jak s tím můžeš pomoci? 

Základem je uvolnit jizvu a pracovat s ní v dlouhodobém horizontu, ideálně po zbytek života. Kůže se během života mění – kožní buňky se obnovují, stárneme. Tyto změny mají vliv i na jizvu, která pracuje. Důležité je si se ženou promluvit a vše vysvětlit, aby pochopila souvislosti.

Některé ženy chtějí brzy po porodu začít znovu sportovat. Jak je to v případě císařského řezu? Kdy doporučíš zařadit pohybové aktivity a jaké?

Toto je bohužel u každé z nás různé. Každá sportovala před porodem na jiné výkonnostní úrovni, měla jiný důvod císařského řezu i následnou rekonvalescenci. Obecně platí, že po šestinedělí lze začít s lehkou pohybovou aktivitou, ideálně takovou, kterou má žena ráda a bude z ní mít radost.

Nedoporučovala bych běh ani silové aktivity a žádnou aktivitu, u které žena ucítí tah v jizvě. Samozřejmě se lze vrátit ke všemu, co žena dělala dříve, ale postupně a s rozvahou. Po pohybové aktivitě by neměla cítit žádnou bolest. Já ráda ženám říkám, že byly 9 měsíců těhotné, takže se tělo bude 9 měsíců regenerovat. 

Jak poznám, že s jizvou není něco v pořádku?

Bolí, je zarudlá, stejně tak je zarudlé i její okolí. Vyskytuje se pálení nebo řezání, je tuhá, málo se hýbe. Může být vtažená dovnitř nebo naopak příliš vystouplá. Nebo může mokvat a krvácet, to je vždy důvod k neodkladné návštěvě lékaře.

Můžu se o jizvu starat i doma?

Péče o jizvu doma je zásadní. Již v nemocnici nebo po vyndání stehů by měli každé ženě ukázat, jak se o jizvu starat. Po vytažení stehů je důležité masírování jizvy a promazávání.

Myslíš, že jsou ženy na císařský řez dostatečně připravovány?

Myslím si, že nemocnice se dostatečně chrání a dají ženě především podepsat informované souhlasy s riziky a komplikacemi. Pak už je to bohužel na ženě, zda se na konkrétní věci doptá.

Ohledně přípravy na císařský řez jako takové – co se bude dít po císaři, jak se správně hýbat – tam edukace rezervy určitě jsou. V případě plánovaného císaře by bylo vhodné, aby za ženou zašel před zákrokem fyzioterapeut i zdravotní sestra, případně porodní asistentka. 

Co bys vzkázala ženám, které se v podobné situaci ocitnou?

Nebát se říct o pomoc, zjistit si informace, nechat si pomoci a poradit od odborníků – psycholog, fyzioterapeut, dula, porodní asistentka, naturopat a tak dál. Chodit do přírody, nechat si navařit, dát si prostor a čas se s celou novou situaci sžít a přijmout ji.

Tereza se celoživotně věnuje na profesionální úrovni tanci, je také lektorkou pilates

Teri, ty jsi také císařovna a moc času na smíření s císařským řezem jsi neměla. Podělíš se s námi, co se při porodu dcery stalo?

V 36+4 mi prasklo v břiše a cítila jsem teplo na stehnech, bohužel to byla krev a následoval opravdu rychlý akutní císař. 

Jak s odstupem času tuhle zkušenost vnímáš?

Nejdříve bych ráda zmínila, že opravdu obdivuji celý lékařský tým, který působil velice sehraně a vše od příjmu až po přesun na sál proběhlo hladce a velice, ale velice rychle.

To, že mě čeká císař, mi došlo celkem rychle. Nikdo mi ale nesdělil, co se děje a co bude následovat. Dostala jsem i nějaké papíry na vyplnění, jedna sestra mi i něco říkala, ale nešlo to vnímat, protože mě při tom zaváděli cevku, kanylu a dělali test na covid. Netuším, jaké papíry jsem vlastně podepsala. 

Jak probíhala péče po porodu?

Nemůžu zpochybnit péči jako takovou, nic nezanedbali, snažili se i přijít na důvod, proč se to stalo. S čím jsem ale nebyla spokojená, byla třiadvacetihodinová separace od dcery z důvodů, že nejsem očkovaná a ještě neměli výsledky testu na covid. Některé chování sester rozhodně nebylo lidské. 

Kdy jsi začala s jizvou pracovat? Jako fyzioterapeutka máš tak trochu výhodu 🙂

Začala jsem hned po probuzení z narkózy. Nejprve prodýcháváním, sahala jsem si na břicho, zkoumala jsem, zda je jizva zalepená, jak vnímám okolí jizvy. Nemůžu říct, že by ty začátky byly nějak příjemné, ale je důležité se pohmatově i pohledově seznámit s tou změnou.

Od porodu chodím pravidelně k fyzioterapeutce, která pracuje s mojí jizvou a uvolňuje mi celou oblast podbřišku. 

Jak se máš teď? 

Mám se dobře. Užívám si rodičovství. Našla jsem i způsob, jak zkombinovat to, co mě baví a dělá mi radost s tím být máma. Vedu kurzy cvičení po porodu a lekce pilates, na které si ženy mohou vzít děti s sebou. Je opravdu zajímavé poslechnout si některé příběhy a jsem ráda, když mohu ženám poradit a pomoci se opět cítit skvěle ve svém těle. Mně samotné to trvalo 12 měsíců. 

Součástí kurzu cvičení po porodu je diagnostika těla, během které se ptám na to, jak probíhal porod, jak se ženy cítí, jestli je něco bolí a vyšetřím také diastázu. U žen po císaři si nechám ukázat jizvu a zkontroluji, jak je zhojená a případně ukáži jak s ní pracovat. 


Děkuju za rozhovor a ať se tobě i kurzům daří!

Previous
Previous

Příběh Báry: Jsem císařovna a jsem na to pyšná

Next
Next

Císařský řez se týká každého čtvrtého porodu. Přesto ho pořád neumíme